Саїйт рекламно – інформаційних оголошень Неділя, 05-05-2024, 11:11:36
Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Гость
Головна | Реєстрація | Вхід
eve1in.com Саїйт
купити шкарпетки червоноград
оптом от производителя
панчішна фабрика каталог
шкарпетки львів
чоловічі шкарпетки
виробництво шкарпеток червоноград
шкарпетки купити
Меню сайту
Google
eve1in.com Саїйт
купити шкарпетки червоноград
оптом от производителя
панчішна фабрика каталог
шкарпетки львів
чоловічі шкарпетки
виробництво шкарпеток червоноград
шкарпетки купити
ОПТ - 05-05-2024,
MA-TEKS

ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

КИЕВ 2018 ВСТРЕЧА ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

represents the channel

Представляет канал

Repräsentiert die Kanal

blogspot
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Березень » 15 » Грошове голодання
02:05:03
Грошове голодання
"Грошовий голод незабаром обернеться для країни справжнім голодом", - впевнений Сергій Яременко, колишній заступник голови НБУ

Сергій Яременко, колишній заступник голови НБУ, позаштатний радник міністра економіки

Народився: 22 листопада 1948 р.

Освіта: Київський державний університет ім.Тараса Шевченка, економіст-міжнародник (1978 р.).

Кар'єра: 1978-1989 р. - пройшов шлях від економіста до заступника начальника ОПЕРУ Київського відділення Зовнішекономбанку СРСР; 1991-1995 р. - голова правління Укрексімбанку; 1996-2004 р. - директор департаменту валютного регулювання НБУ; 2005 р. - заступник голови правління НБУ; з жовтня 2005 р. - позаштатний радник міністра економіки України.

Захоплення: макроекономіка.

- Як довго, на вашу думку, протриває нинішня економічна криза в Україні?

- Ми зараз підходимо до тої межі, за якою виробництво в країні зупиниться. Це, у свою чергу, стане (і вже стає) причиною банкрутств фінустанов і краху фінансової системи в цілому. До речі, досягнення нашою економікою так званого "дна" зовсім не означає, що відразу почнеться підйом. І якщо наші політики не знайдуть у собі сили й бажання шукати вихід, то на цьому самому "дні" ми можемо пролежати дуже довго.

- Що повинні робити уряд і Нацбанк для виходу із ситуації, що склалася?

- На мій погляд, найнеобхідніші кроки для виходу із кризи, у якій ми опинилися, - поставити правильний діагноз і визначити головну загрозу. Ще на початку минулого року у МВФ були впевнені, що наша економіка перегріта. Але це було помилкове судження. Насправді перегрітим був тільки попит. Ми вже 17 років лікуємо не ту хворобу. Торік знову почали боротьбу з інфляцією методами гноблення власної економіки. Якщо й необхідно було боротися зі зростанням цін, то не грошовим голодом і ревальвацією курсу, а збільшенням пропозиції товарів власного виробництва.

У цьому зв'язку рецепти МВФ, які в нас послідовно втілюються в життя (у тому числі й щодо створення грошового голоду), незабаром обернуться для країни справжнім голодом. Іноземні банки, а слідом за ними й українські фінустанови за рахунок масштабного кредитування, насамперед - населення, розігрівали попит на товари й послуги. Це було б не смертельно, якби мова йшла про українські товари й послуги. Ми ж споживали в основному імпорт.

Більш того, кредитування іноземного виробника відбувалося за рахунок не тільки зовнішніх позик, але й ресурсів національної банківської системи. Тепер же Україна, по суті, розплачується за це споживання, яке шкодило власній економіці. Я вважаю, що на 90% у тому, що відбулося, винний Нацбанк.

- Чому? Хіба Нацбанк винний у зниженні попиту на основну продукцію нашого експорту, що, по суті, і стало причиною виснаження валютного виторгу і, як наслідок, девальвації гривні?

- Грошовий голод, створений регулятором, і ревальвація, проведена Нацбанком з весни минулого року, у підсумку призвели до дестабілізації банківської системи, згортанню міжбанківського кредитування і кредитування економіки в цілому.

Ревальвація спровокувала структурні зміни в пасивній базі банківської системи. Клієнти почали вилучати з банків долари і конвертувати їх у гривні. При цьому валютне кредитування нікуди не зникло. Таким чином, до осені ми підійшли із зовсім розбалансованим банківським сектором, що вже не кредитував економіку, а займався тільки кредитуванням імпорту або валютних спекуляцій.

- Так, але все-таки причини нашої кризи криються не тільки усередині країни. Сьогодні й світова економіка переживає глибоку рецесію...

- Якби навіть в усьому світі не було фінансової кризи, Україна однаково виявилася б там, де перебуває. Справа в тому, що ще рік тому, коли наші банки і корпорації набрали зовнішніх позик приблизно на $100 млрд, було зрозуміло, що довго так тривати не може. Будь-яка економіка має певні ліміти зовнішнього фінансування. Ще рік тому ми ці ліміти вичерпали. Внаслідок негативного сальдо торговельного балансу для багатьох стало очевидно, що в країні немає зростання, адекватного боргам, і національна валюта втратила фундамент стабільності. Іноземні інвестиції відразу кинулися назад. Крім того, виникла криза довіри до банківської системи, що виявилася у вигляді відтоку депозитів. Зовнішні ринки для нас закриті, внутрішній попит зникає. З огляду на все це, легко зробити висновок, що єдиний інструмент пожвавлення попиту, фінансової системи й економіки в цілому - це емісія грошей, що виступить компенсатором зовнішнього фінансування, яке припинилося. Не варто боятися емісії.

Іншого джерела пожвавлення в нас просто немає. Якщо ми будемо боятися інфляції й продовжувати давити її монетарними методами, то скотимося до рівня натурального господарства з товарним обміном. Банки й гроші взагалі такій економіці не потрібні.

- У цьому зв'язку рефінансування банків з боку НБУ, у тому числі й для заміщення депозитних ресурсів, виправдано?

- Найгрубіша помилка НБУ полягала в тому, що процес рефінансування банків був запущений не вчасно. Його потрібно було починати ще влітку минулого року. Банки ж одержали істотні грошові вливання тільки в листопаді 2008 р., але й ці гроші були використані не на кредитування економіки, а на повернення депозитів, імпортні закупівлі й валютні спекуляції. Ідеологія рефінансування, прийнята зараз в Україні, жодним чином ситуацію не виправляє - тільки погіршує. Якщо рефінансування використати на повернення депозитів населення, то зрештою ми поховаємо банківську систему. Можна відразу видати банкам 200 млрд грн., щоб вони розрахувалися з усіх депозитів фізосіб.

- У підсумку банки просто будуть винні гроші Нацбанку, а не населенню. Ніякої трагедії від цього не станеться...

- Дані, які публікує НБУ, м'яко кажучи, не відповідають дійсності. Стан активів банківської системи загрозливий, угод на ринку нерухомості майже немає. Таким чином, ці активи не можуть включатися в розрахунок грошових агрегатів, як це прийнято в нормальних умовах. Грошові агрегати при мультиплікаторі "0" перетворюються в нуль. А Нацбанк у свою звітність змін не вносить. І виходить парадокс - грошові агрегати величезні, а грошей у системі немає. Заборгованість перед банками по кредитах розміром у 770 млрд грн. - це вже не грошові зобов'язання, а матеріальні застави. Власне грошей в економіці немає.

- У НБУ вважають, що порятунок банків (в основному за рахунок рефінансування) важливіше стабільності національної валюти, що девальвує в тому числі й за рахунок цього самого рефінансування. Що ви думаєте із цього приводу?

- Ми переживаємо вже другу хвилю банківської кризи, коли відсутність кредитування економіки призведе до того, що й гарні активи (видані під них позики) стають неліквідними. Банки виявилися заручниками масових неповернень з кредитів. Зараз українські проблеми відповідають проблемам, що спостерігалися в західних країнах ще на початку кризи. На Заході, по суті, луснув штучна бульбашка, і це відбулося при більш-менш здоровій економіці. Там підприємства все ще готові випускати конкурентноздатну продукцію. Завдання іноземних урядів сьогодні - відновити попит, щоб завантажити роботою зупинену машину. Вони це й намагаються робити. У нас же відновлення попиту - аж ніяк не головна проблема. Для нас головне - запустити власну економіку або, як мінімум, підтримати той бізнес, що ще можна зберегти. От для цього в першу чергу й повинне використовуватися рефінансування НБУ, а це - емісія.

За великим рахунком, активи банків (видані під них кредити) можна умовно розбити на чотири групи: земля, іпотека, експортери і внутрішні виробники. Перші два активи - земля й іпотека - були дико переоцінені й зараз неліквідні, третій - підприємства-експортери - "упав" (у ціні) на 50%. Залишилася четверта група активів - підприємства - виробники продукції для внутрішнього ринку. Це ті активи, які можуть пожвавити банківську систему, але політика грошового голоду, проведена протягом останніх п'ять місяців, не дає на це надії. От саме їх і необхідно рятувати зараз, поки вони остаточно не вмерли.

- Очевидно, що, сприяючи девальвації, НБУ тим самим погіршує стан банківських позичальників, які взяли кредити у валюті. Дефолт цих позичальників однаково буде означати крах більшості банків. Де ж вихід із цієї ситуації?

- В умовах, коли економіка різко скорочується, виникає питання: а чи потрібно країні стільки банків? Неминуча ситуація, коли залишки ще працюючих клієнтів - компанії, що перебувають на плаву, - сконцентрують свої розрахунки всього в декількох банківських установах, які виявляться найжиттєздатнішими. Всі інші є якимсь маревом збанкрутілого Ощадбанку СРСР, тільки вже у вигляді приблизно 140 українських банків.

- В Україні обговорюється ідея створення "поганого" банку, що викупить у банків "погані" борги. Чи вирішить це проблеми фінустанов?

- Якщо ми й далі будемо здійснювати рефінансування банків у нинішньому вигляді, поява в країні так званого "поганого" банку неминуча. Тільки в мене виникає питання: чому за рахунок бюджету або платника податків будуть викуповуватися погані активи, так ще й з компенсацією пасивів за рахунок НБУ? Незрозумілий також механізм заміщення пасивів банків, які будуть передавати активи в "поганий" банк із дисконтом. Ще одне питання: за якою ціною ці активи будуть куплені державою? От де дійсний клондайк для корупції та зловживань.

- Нещодавно Нацбанк зробив прогноз, що в 2009 р. гривня девальвує на 30%. Чи реальна ця цифра?

- Курс долара вище 7 грн./USD неминуче веде до краху всієї банківської системи. Ми повинні зізнатися, що рентабельність нашої економіки не дозволяє боржникам погасити свої зобов'язання перед банками. Хто зробив такий прогноз щодо девальвації гривні - я не знаю. Прогнози Нацбанку щодо курсу вже давно ні в кого не викликають довіри. Сьогодні прогнозувати курс навіть на короткочасну перспективу дуже складно. Валютний ринок звужується, а в таких умовах розгойдувати курс стає набагато простіше. Будь-яка інтервенція в розмірі $5-10 млн може обвалити курс як в один, так і в інший бік. Крім того, ринок стає більше чутливим до будь-якої політичної або економічної подій.

- Яка ймовірність того, що МВФ відмовить Україні в черговому транші?

- Я впевнений, що МВФ зацікавлений в наданні кредитів будь-якій країні. Тому компроміс буде знайдено. Це, у підсумку, призведе до збільшення доларизації економіки і продовжить нашу залежність від імпорту. МВФ Україну не врятує, він тільки відстрочить падіння фінансової системи країни і посприяє переводу корпоративного зовнішнього боргу в державний.

Переглядів: 1644 | Додав: 4grad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Водохреща 2019

Вы смотрели я смотрю тоже?: Кобзон умер: как Украина запомнила "звезду-авторит...

дискуссия успокаивает и вдохновляет надежду на то, что мир не так уж плох КРУГОСВЕТКА

4G, 4,5G в Украине шок И когда это будет

Випускний на площі під дощем шкільний випуск 2018

Червоноград Випускний 2018

Повне відео - Випускний 2018 у Червонограді.

2018 ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

КИЕВ ВСТРЕЧА ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

Выпускной и последний звонок

Випускний і останній дзвоник

Монетизация

Коллаборация, или сотрудничество

Я в шоке от клубники в 2018 году на рынке - снег в Карпатах какие цены в Украине Клубника соль мука сахар гречка Город Львов Ровно Луцк Ковель

Купить носки оптом от производителя 1opto.com.ua

панчішно-шкарпеткова фабрика eve1in.com

купить шкарпетки оптом

Носки Оптом 05-05-2024 eve1in.com Перейти на сайт Мы онлайн, задавайте вопросы!

Шоки, какие дороги в Украине


Google

Custom Search


Купить носки оптом от производителя

optom socks wholesale noski-optom noskioptom duna opt kamis shop

купить шкарпетки оптом

Welcome! Lviv  Львов. промо Tylko we Lwowie  Утром я еду во Львов. 01  Дороги Украины до Львова. 02  Монастырь и церковь Святого Онуфрия Львова. 03  улицы Богдана Хмельницкого Львова и увидели. 04 Выходной день для перевозки во Львове. 05  это Украина 2018. 06  Мэр Львова в поддержку Сенцова. 07 

Автобус, лимузин, дороги, Карпаты, Украина, Bus, limousine, road, Carpathian Mountains, Ukraine,

Город полностью затоплен затопило после ливня the city flooded the flood місто затопило потоп Вулиці затопило наводнение ВЕСЬ ГОРОД ЗАТОПИЛО ВОДОЙ! SHTORMAGEDDON ШТОРМАГЕДДОН

  главаря "ДНР" жизнь и смерть Захарченко

http://1opto.blogspot.com/2018/09/blog-post.html УБИТ Захарченко

Вы смотрели я смотрю тоже?: УБИТ Захарченко : главаря "ДНР" жизнь и смерть гла...

Вы смотрели я смотрю тоже?: УБИТ Захарченко : главаря "ДНР" жизнь и смерть гла...: УБИТ Захарченко : главаря "ДНР" жизнь и смерть главаря Весь путь главаря террористов "ДНР" Захарченка Александр Захар...

http://1opto.blogspot.com/2018/09/blog-post.html

Водохреща 2019

погода в Украине осенью Лето продлится до ноября

погода в Украине осенью Лето продлится до ноября

avatar
Наше опитування
Сайту потрібен форум?
Всього відповідей: 37
Пошук
eve1in.com Саїйт
купити шкарпетки червоноград
оптом от производителя
панчішна фабрика каталог
шкарпетки львів
чоловічі шкарпетки
виробництво шкарпеток червоноград
шкарпетки купити
netstore.com.ua
уплотнитель для деревянных дверей deventer клей для дерева раколл уплотнитель для деревянных окон deventer
blogspot
Copyright MyCorp © 2024