Саїйт рекламно – інформаційних оголошень Середа, 01-05-2024, 08:26:16
Вітаю Вас Гость | RSS
Вхід на сайт
Гость
Головна | Реєстрація | Вхід
eve1in.com Саїйт
купити шкарпетки червоноград
оптом от производителя
панчішна фабрика каталог
шкарпетки львів
чоловічі шкарпетки
виробництво шкарпеток червоноград
шкарпетки купити
Меню сайту
Google
eve1in.com Саїйт
купити шкарпетки червоноград
оптом от производителя
панчішна фабрика каталог
шкарпетки львів
чоловічі шкарпетки
виробництво шкарпеток червоноград
шкарпетки купити
ОПТ - 01-05-2024,
MA-TEKS

ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

КИЕВ 2018 ВСТРЕЧА ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

represents the channel

Представляет канал

Repräsentiert die Kanal

blogspot
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Липень » 9 » Касовий підрив
22:14:16
Касовий підрив
Вітчизняні банки поступово замінюють гривневу готівку валютною, що вже дозволило банкірам накопичити в касах і грошових сховищах $1 млрд.

Запасливі

За даними НБУ, до початку червня обсяг залишків готівки в касах українських банків перевищив 18 млрд грн. Причому близько 42% цієї суми припало на іноземну валюту.

Таким чином, в абсолютному вираженні обсяг готівкової валюти в банках досяг $1 млрд. У той же час динаміка валютної структури касових залишків за останні півроку свідчить про те, що оперативні запаси гривневої готівки комбанків помітно виснажилися. Якщо перед початком кризи вони становили майже 12,6 млрд грн., то зараз не дотягують навіть до 10,5 млрд грн., що менше 7% усього обсягу гривневої готівки в обігу. А от валютні залишки підтримуються приблизно на постійному рівні - приблизно $1 млрд - і останнім часом мають тенденцію до зростання.

На думку учасників ринку, такі показники можуть свідчити про те, що банкіри очікують подальшої девальвації національної валюти. Розрахунок простий: ближче до осені курс долара почне рости, населення знову ринеться в обмінні пункти, з'явиться дефіцит валюти - тоді можна буде вигідно розпродати запаси. Самі банкіри визнають імовірність такого сценарію.

"Можливо, деякі банки тримають готівкову валюту під спекулятивні операції в надії на те, що курс долара знову піде вгору, і тоді вони викинуть цю валюту на ринок, але дорожче", - говорить Ігор Львов, заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит".

На умовах анонімності банкіри висловлюються відвертіше: "Всі прекрасно розуміють, що восени буде черговий стрибок курсу, у банків зараз повно гривневої ліквідності, що нікуди дівати, от вони і запасаються валютою. Це вірний заробіток".

У зв'язку із цим відзначимо, що вартість міжбанківського валютного кредиту overnight у червні не перевищувала 0,6% річних. Це означає, що, розмістивши $1 млн на місяць, банк заробить максимум $500. У той же час зростання курсу долара відносно гривні всього на 1 коп. дозволяє заробити на продажі аналогічної суми 10 тис.грн. (близько $1,3 тис.).

Очікування банкірів дійсно можуть виправдатися. Нагадаємо: ближче до кінця червня курс долара відносно гривні знову почав зміцнюватися досить швидкими темпами. Якщо наприкінці травня - початку червня середньозважений курс на міжбанку, за даними НБУ, коливався на рівні 7,6 грн./USD, то вже на початку минулого тижня становив приблизно 7,68 грн./USD. Аналогічну динаміку показує і курс готівкового долара. Минулого тижня в обмінних пунктах валюту США продавали вже по 7,8 грн./USD. Євровалюта також не здає позицій щодо долара і уже кілька тижнів поспіль продовжує триматися на рівні 1,4 USD/EUR. Хоча нинішнє зміцнення долара відносно гривні учасники ринку називають ситуативним, проте восени прогнозують девальвацію до 9,5 грн./USD.

Втім, деякі банкіри сумніваються в тому, що готівкова валюта в касах банків накопичується в спекулятивних цілях. Як відомо, банки можуть зберігати валюту як у готівковій формі (у касах), так і у безготівковій (на ностро-рахівниці в іноземних банках, або в так званих авуарах). Деякі банкіри запевняють, що доцільніше накопичувати валюту в безготівковій формі. Зокрема, голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук переконаний, що валюту краще тримати на рахунках у безготівковому вигляді: "Нормально працюючий банк без проблем може одержати готівкову іноземну валюту, якщо на його коррахунках в іноземних фінустановах є безготівкова валюта".

З такими доводами почасти готовий погодитися пан Львов: "Готівка - це ресурс, а будь-який ресурс повинен працювати. Безготівкові ресурси можна розмістити, скажімо, на міжбанку, а готівкові - ніяк. Тому відволікати ресурс у надії на те, що курс виросте, - це, щонайменше, нерозумно. Хоча такий варіант я не виключаю, але все-таки не думаю, що подібні випадки систематичні".

Відзначимо, що зростання обсягу готівкової валюти в касах фінустанов відбувається на тлі зміни правил роботи банків з валютою. Нагадаємо: наприкінці лютого НБУ прийняв відповідні постанови №107, 108, 109, і в результаті нововведень банки були змушені до 23 червня розпродати частину накопиченої інвалюти.

Однак окремі банки з іноземним капіталом в індивідуальному порядку все-таки одержали преференції - НБУ продовжив для них перехідний період, дозволивши залишити частину валюти на своїх рахунках. Все-таки слід зазначити, що в травні залишки на ностро-рахівниці вітчизняних банків трохи зменшилися. Так, авуари "Райффайзен Банку Аваль" скоротилися майже на $130 млн (до $31 млн) і EUR36 млн (до EUR133 млн).

Не користі заради

Лідерами за обсягами готівки в касах є великі системні банки з розвинутою регіональною мережею філій і відділень. На їхню частку припадає майже 65% сумарних залишків. Виняток становить хіба що Ощадбанк, який має найбільшу кількість відділень у країні (близько 6 тис.), але при цьому посідає тільки 4-е місце за обсягами готівки у власних касах.

"Якщо великий мережевий банк має малі залишки і при цьому повністю задовольняє потреби клієнтів - це ознака того, що він ефективніше від інших планує свою касову діяльність", - відзначає Володимир Гіріс, член правління Укрексімбанку.

Найбільші готівкові доларові запаси сформували "Райффайзен Банк Аваль", УкрСиббанк і Укрсоцбанк. Так, наприклад, "Райффайзен Банк Аваль" у травні скоротив залишки в гривні на 112 млн грн., при цьому збільшивши запас готівки в доларах (+$10,7 млн) і в євро (+EUR23,5 млн). УкрСиббанк за аналогічний період збільшив залишки в доларах на $17,6 млн, у євро - на EUR12,5 млн. Значні резерви готівкової євровалюти має також ПриватБанк. Банкіри невпинно запевняють, що не зацікавлені в нарощуванні обсягів готівкових коштів, адже це непрацюючий актив, що до того ж має потребу у фізичному захисті через зростання кількості пограбувань банківських відділень останнім часом.

"Звичайно залишки готівки в касах прямо залежать від потреб клієнтів, тому що гроші в касі банки тримають винятково під забезпечення клієнтських операцій", - пояснює пан Гіріс.

Тому, на його думку, валютна структура залишків готівки повністю визначається потребами клієнтів. Отже, зростання обсягів готівкових коштів у касах банків свідчить про збільшення обігів операцій у валюті та зменшення - у гривні. "Швидше за все, причини зростання обсягів готівки - це активне розміщення населенням депозитів в інвалюті, а також погашення валютних кредитів", - припускає пан Гриджук.

Ігор Львов вважає, що збільшення валютних залишків у касах банків пов'язано також із сезонним фактором: "Почався сезон відпусток, тому люди почали здавати більше валюти, ніж у попередні місяці".

Дійсно, у травні, уперше з початку кризи, населення продало банкам готівкової валюти майже на $80 млн більше, ніж придбало. Ці кошти, власне, і осіли в касах банків і обмінних пунктів. При цьому перед банкірами при управлінні залишками в касі виникає дилема. З одного боку, хочеться задовольнити своє бажання тримати в касах якнайменше коштів, з іншого боку - необхідно повністю покривати потреби клієнтів.

"Розміри залишків визначаються ефективністю планування. Готівкові накопичення банкам ні до чого, тому вони прагнуть не мати зайвих грошей у касі, тому що це непрацюючі активи, тому залишки завжди мінімізуються", - запевняє пан Гіріс.

Згодний з ним і Дмитро Гриджук: "Як правило, у банків є ліміти каси, яких вони дотримуються. Тобто збільшення залишків свідчить про неправильне керування касою".

Занадто малі залишки в касі можуть бути, якщо банк відчуває гострий дефіцит валюти, що повністю йде на поповнення коррахунку в безготівковій формі. У той же час, за словами Володимира Гіріса, якщо банк не забезпечує клієнтів готівкою, це призводить до неприємностей.

Переглядів: 1329 | Додав: grad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Водохреща 2019

Вы смотрели я смотрю тоже?: Кобзон умер: как Украина запомнила "звезду-авторит...

дискуссия успокаивает и вдохновляет надежду на то, что мир не так уж плох КРУГОСВЕТКА

4G, 4,5G в Украине шок И когда это будет

Випускний на площі під дощем шкільний випуск 2018

Червоноград Випускний 2018

Повне відео - Випускний 2018 у Червонограді.

2018 ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

КИЕВ ВСТРЕЧА ДЖОН И ЕВА КРУГОСВЕТКА

Выпускной и последний звонок

Випускний і останній дзвоник

Монетизация

Коллаборация, или сотрудничество

Я в шоке от клубники в 2018 году на рынке - снег в Карпатах какие цены в Украине Клубника соль мука сахар гречка Город Львов Ровно Луцк Ковель

Купить носки оптом от производителя 1opto.com.ua

панчішно-шкарпеткова фабрика eve1in.com

купить шкарпетки оптом

Носки Оптом 01-05-2024 eve1in.com Перейти на сайт Мы онлайн, задавайте вопросы!

Шоки, какие дороги в Украине


Google

Custom Search


Купить носки оптом от производителя

optom socks wholesale noski-optom noskioptom duna opt kamis shop

купить шкарпетки оптом

Welcome! Lviv  Львов. промо Tylko we Lwowie  Утром я еду во Львов. 01  Дороги Украины до Львова. 02  Монастырь и церковь Святого Онуфрия Львова. 03  улицы Богдана Хмельницкого Львова и увидели. 04 Выходной день для перевозки во Львове. 05  это Украина 2018. 06  Мэр Львова в поддержку Сенцова. 07 

Автобус, лимузин, дороги, Карпаты, Украина, Bus, limousine, road, Carpathian Mountains, Ukraine,

Город полностью затоплен затопило после ливня the city flooded the flood місто затопило потоп Вулиці затопило наводнение ВЕСЬ ГОРОД ЗАТОПИЛО ВОДОЙ! SHTORMAGEDDON ШТОРМАГЕДДОН

  главаря "ДНР" жизнь и смерть Захарченко

http://1opto.blogspot.com/2018/09/blog-post.html УБИТ Захарченко

Вы смотрели я смотрю тоже?: УБИТ Захарченко : главаря "ДНР" жизнь и смерть гла...

Вы смотрели я смотрю тоже?: УБИТ Захарченко : главаря "ДНР" жизнь и смерть гла...: УБИТ Захарченко : главаря "ДНР" жизнь и смерть главаря Весь путь главаря террористов "ДНР" Захарченка Александр Захар...

http://1opto.blogspot.com/2018/09/blog-post.html

Водохреща 2019

погода в Украине осенью Лето продлится до ноября

погода в Украине осенью Лето продлится до ноября

avatar
Наше опитування
Де Ви поповнюєте свiй мобiльний телефон?
Всього відповідей: 608
Пошук
eve1in.com Саїйт
купити шкарпетки червоноград
оптом от производителя
панчішна фабрика каталог
шкарпетки львів
чоловічі шкарпетки
виробництво шкарпеток червоноград
шкарпетки купити
netstore.com.ua
уплотнитель для деревянных дверей deventer клей для дерева раколл уплотнитель для деревянных окон deventer
blogspot
Copyright MyCorp © 2024