Іспанські дослідники встановили, що освітлення на полках супермаркетів значно скорочує термін придатності овочів. За словами вчених, через світло на поверхні овочів відкриваються пори, що спричинює посилений обмін кисню й двоокису вуглецю. Одночасно рослина втрачає рідину, через що знижується її щільність і пружність, а крім цього зникають вітаміни. Результати цього дослідження були опубліковані в науковому журналі Journal of the Scіence of Food and Agrіculture. В опублікованому матеріалі вказується, що світлі овочі без пігментів більше змінюють колір під освітленням, а зелені - втрачають міцність. Наприклад, світло скорочує термін придатності брокколі на три дні, кольорової капусти й зеленої цибулі - на вісім днів. У світлі результатів дослідження іспанські вчені рекомендують зберігати овочі в темних прохолодних приміщеннях, причому температурний режим повинен бути індивідуально підібраний для кожного виду овочів. А щоб уникнути швидкого старіння овочів на полках супермаркетів, їх потрібно регулярно міняти з метою скорочення впливу світла до мінімуму, стверджують вони.
|