У березні ціна на хліб у Києві може піднятися на 15%. Причиною подорожчання стане зростання вартості сировини і газу, а також відсутність дотацій. За словами гендиректора ВАТ "Київхліб" Петра Пархоменка, економічна ситуація в столиці змінилася, ціни підскочили: на газ на 72%, на електроенергію - на 15%. Крім того доводиться закуповувати зерно 4-го і 5-го класу за ціною третього сорту, якого в Україні майже нема, передає "Українська правда". Експерти хлібопекарської галузі відзначають, що в собівартості буханця хліба газ становить 10%, ще 50% - борошно, 30% - зарплата робітників і 10% - дріжджі, сіль, витрати на бензин. Усі ці складові сьогодні обходяться дорожче, ніж кілька місяців тому. Адже якщо раніше за кубометр газу платили 1 гривню 70 копійок, то зараз 2 гривні 20 копійок. За словами гендиректора ТОВ "Укрзернопром Агро" Євгена Ленга, хліб може взагалі зникнути. "Якщо вартість хліба не буде економічно обґрунтованою, він просто зникне із продажу", - сказав Ленг. 17 липня, депутати Київради проголосували за підвищення цін на соціальні види хліба. Згідно з рекомендаціями хліб "Український" став коштувати: 900 г - 3 гривні; хліб пшеничний: 650 г - 2,40 гривні; батон: 500 г - 2,50 гривні.
|