Україна усе більше ризикує залишитися без ковбаси і м'яса власного виробництва та стати імпортозалежною країною. Стрімке скорочення поголів'я худоби змусило м'ясопереробні підприємства зупинити виробництва або скоротити його обсяги. Галузь вимагає держдотацій, які однак навряд чи зможуть урятувати виробників. У зв'язку зі скороченням поголів'я худоби з початку 2009 р. уже закрилися близько 27 з більш ніж 100 м'ясопереробних підприємств. Тільки в лютому виробництво м'яса в живій вазі в індивідуальних господарствах скоротилося на 7,6%, або на 16,1 тис. т. За даними Всеукраїнського об'єднання виробників м'ясопродуктів "Укрм’ясопродукт", в 2008 р. в Україну було завезено м'яса ВРХ і птиці у два рази, а м'яса свиней - у три рази більше, ніж за 2007-й. "Взагалі ж за останній рік в Україну імпортовано близько 625 тис. т м'яса, причому не найкращої якості", - говорять в об'єднанні. Як відзначає директор СХ ТОВ "Дружба народів" Олексій Шевченко, серйозних проблем із сировиною можна чекати вже зовсім скоро. "Приватники масово вирізують худобу, проблеми почнуться через півроку", - говорить він. "Укрм’ясопродукт" намагається врятувати галузі, ініціюючи збільшення дотацій на виробництво яловичини. В об'єднанні вважають, що в 2009 р. розмір дотацій на вирощений і реалізований молодняк великої рогатої худоби повинно бути збільшено на 37,9% - до 4 грн. за 1 кг живої ваги. "Якщо цього не зробити, то до 2025 р. Україна ризикує стати імпортозалежною країною", - вважають фахівці "Укрм’ясопродукта". Об'єднання також вимагає терміново ухвалити рішення щодо компенсації витрат на реконструкцію, будівництво і технічне переоснащення тваринницьких ферм. Крім того, в "Укрм’ясопродукті" відзначають, що жалюгідна ситуація з посівною також може негативно позначитися на м'ясній галузі. "Цього року не будуть засіяні близько 25-30% посівних площ. Не посіявши сьогодні, восени ми не зберемо врожай, відповідно, нічим буде годувати худобу", - говорить голова асоціації Галина Василик. Як заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин, цього року обсяг дефіцитів м'яса в Україні складе 500 тис. т. На його думку, якщо розраховувати на імпорт м'яса, то слід зробити умови імпорту максимально прозорими: "Потрібно визначити, хто буде завозити м'ясо, якої воно якості, за якою ціною. Боюся, знову почнеться боротьба за вічно українське - квоти". Нагадаємо, за рік Україна виробляє близько 2 млн. т м'яса. Однак учасники та експерти ринку вважають малоймовірним збільшення дотацій. Голова правління "Укрм’яса" Володимир Попов вважає, що розмір дотацій у даній економічній ситуації ніхто не підвищить. На думку Олексія Шевченка, крім дотацій, є ще маса способів пожвавлення галузі, такі як мита, наприклад. "Дотації тільки продовжать життя галузі на півроку, але не врятують її", - говорить він.
|